Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

JOAN PONS, baríton; JOANA PONS, piano

Dilluns 22 d’agost de 2011 a les 21:30

Claustre del Seminari (Carrer del Seminari)

Presentació

Joan Pons

JOAN PONS, baríton

Joan Pons és reconegut mundialment com un dels principals barítons dramàtics del nostre temps. Va néixer a Ciutadella de Menorca en 1946 i va guanyar l’atenció mundial el desembre de 1980 quan va obrir la temporada de la Scala de Milà en el paper protagonista de Falstaff en la producció de Giorgio Strehler, sota la direcció de Lorin Maazel. Va tornar a la Scala un mes més tard per fer el seu debut —igualment aclamat— com Tonio en la producció de I Pagliacci de Franco Zeffirelli. Des de llavors canta regularment a l’Scala, havent interpretat obres com Tosca, La Traviata, La Fanciulla del West, Gianni Schicci, Cavalleria Rusticana, etc.

Al llarg de la seva carrera, Joan Pons ha cantat regularment en les més prestigioses companyies d’òpera del món, incloent l’Òpera Estatal de Viena, el Royal Opera House a Londres, l’Òpera de la Bastilla a París, l’Òpera Estatal de Baviera a Munic, Hamburg i Zuric, el Gran Teatre del Liceu a Barcelona, el Teatre de la Zarzuela a Madrid, al Teatro Real de Madrid, les Òperes de Roma i Florència, La Fenice a Venècia, el Teatre Comunale a Bolonya, el Teatre Regi en Parma, l’Arena de Verona, les Termes de Caracalla, etc.

Va fer el seu debut al Metropolitan Opera House de Nova York el 1983 amb Il Trovatore i des de llavors apareix regularment en la seva programació, havent interpretat Rigoletto, Un ballo in maschera —dirigit per James Levine—, La Traviata, I Pagliacci, Madame Butterfly i Lucia di Lammermoor entre d’altres. Va cantar amb Plácido Domingo i Luciano Pavarotti en l’obertura de la temporada 1994-1995 del Metropolitan Opera House. A més dels seus premieres a Il Tabarro i I Pagliacci en la temporada 1994-95 va cantar també Rigoletto, Tosca i La Traviata i és un dels pocs cantants que no han faltat en la programació del MET des del seu debut el 1983.

Als Estats Units ha cantat també a Chicago, Dallas, Washington DC, San Diego i San Francisco.

El 1992 va aparèixer igualment com a convidat especial a la Cerimònia d’obertura dels Jocs Olímpics de Barcelona, un esdeveniment que va ser transmès en directe per la televisió a una audiència internacional estimada en mil milions de persones. Aquest mateix any va participar en l’Expo de Sevilla.


JOANA PONS, piano

Joana Pons

Neix a Ciutadella de Menorca. Als cinc anys inicia els estudis musicals amb D. Guillem Coll i els estudis de piano amb Mª Antònia Moll.

Al 1996 continua la seva formació musical al Conservatori de Música Municipal de Barcelona i posteriorment al Conservatori Superior de Música de Liceu d’aquesta mateixa ciutat on és deixeble dels mestres Albert Balcells i Àngel Soler.

Ha près part en els cursos de repertori operístic per a cantants i pianistes l’any 1999 a la Universitat de les Illes Balears a càrrec de Kamal Khan i ha rebut lliçons magistrals per part d’Aquiles delle Vigne a la Universitat Sommerakademie Mozarteum de Salzburg.

Ha interpretat el concert núm. 3 de L. Van Beethoven juntament amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears sota la direcció musical de David Jiménez en el Teatre Principal de Maó.

La temporada 2003-2004 entra a formar part de la Domingo-Cafritz Young Artist Program de la National Washington Opera, sota la direcció general de Plácido Domingo i treballa amb els pianistes Carlos Rodríguez, Ken Weisse i Giovanni Reggioli i també amb pianistes convidats del Metropolitan Opera House de Nova York com Craig Rutemberg, Yelena Kurdina, Denisse Massé, Tony Manoli i Eric Weimer.

Als Estats Units participa com a pianista en diverses produccions d’òpera i també a les classes magistrals del tenor Plácido Domingo i la soprano Shirley Verret.

Joana Pons porta varis anys sembrant molt aconseguides crítiques en les diferents actuacions tant a nivell nacional com internacional. Ha actuat al Teatre Pietro Mascagni (Toscana, Itàlia), Castell del Papiol, Saló dels Miralls de Liceu, Fira de música de Vila-seca, Auditori Enric Granados de Lleida, Florència, Madrid, Siena, Palau de la Música Catalana, Gran Teatre de Liceu de Barcelona i Metropolitan Museum of Art de Nova York.

Forma part dels Amics de s’Òpera de Maó com a pianista correpetidora.

També ha interpretat a dúo amb el baríton Joan Pons el muntatge de «El darrer viatge» de Guillem d’Efak i Antoni Parera Fons, que es va estrenar a la Nit de la Cultura de l’obra Cultural Balear 2005 i que va ser retransmès en directe per Televisió de Catalunya i de la qual se n’ha fet un enregistrament discogràfic.

Treballa com a docent i pianista acompanyant de cantants a l’Academia Internacional de Música Concertante de Barcelona sota la direcció dels mestres Assunto Nese i el tenor Raúl Giménez.

Actualment ha entrat a formar part del Bel Canto Institute of New York que té lloc a Florència, on treballa amb Jane Baken Klaviter, directora artística del programa i assistent musical de James Levine en el Metropolitan Opera House de Nova York.

Programa

primera part
Vorrei Morire Paolo TOSTI
(1846-1916)
A vuchella "
Non t’amo piú "
Me voglio fa una casa Gaetano DONIZETTI
(1797-1848)
O del mio amato ben Stefano DONAUDY
(1879-1925)
Fou una profecia

lletra de Guillem d’Efak

Antoni PARERA FONS
(1943)
A vela plena

lletra de Guillem d’Efak

"
Oda a unes avarques

lletra de Ponç Pons

"
Amics, germans

lletra de Guillem d’Efak

"
Anam allà on anam

lletra de Guillem d’Efak

"
Sa Balada d’en Lucas (1962) Josep Lluís ORTEGA I MONASTERIO
(1918-2004)
segona part
De Peña Negra vengo

de la sarsuela «El cantar del arriero»

Fernando DÍAZ GILES
(1887-1960)
Y a mis horas felices

de la sarsuela «La del Soto del Parral»

Reveriano SOUTULLO
(1880-1932)
L’onore! Ladri!

ària de l’òpera «Falstaff»

Giuseppe VERDI
(1813-1901)
Dansa núm. 2 Enrique GRANADOS
(1867-1916)
Io morrò, ma lieto in core

ària de l’òpera «Don Carlo»

Giuseppe VERDI
(1813-1901)
Intermezzo

de l’òpera «Cavalleria rusticana»

Pietro MASCAGNI
(1863-1945)
Credo in un Dio crudel

ària de l’òpera «Otello»

Giuseppe VERDI
(1813-1901)
Cortigiani, vil razza dannata

ària de l’òpera «Rigoletto»

"
Escolta es vent

lletra de Cristòfol Mus

Josep Lluís ORTEGA I MONASTERIO
(1918-2004)

Preu de les entrades

PúblicSocis
Numerada4025
Sense numerar2825