Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

NES CHAMBER ORCHESTRA; DMITRY SITKOVETSKY, director

Dilluns 14 d'agost de 2006 a les 21:30

Església del Socors (Carrer del Seminari)

Presentació

NEW EUROPEAN STRINGS CHAMBER ORCHESTRA

La New European Strings (NES) és una orquestra de cambra fundada pel violinista Dmitry Sitkovetsky, que combina les qualitats de l’Escola Rusa (domini tècnic i intensitat de l’execució musical) amb les millors tradicions de música de cambra i un complet coneixement de varis estils musicals, característica de la música occidental.

NES Chamber Orchestra

La NES es va formar l’any 1990 quan vint instrumentistas de corda de deu països europeus es van reunir en el Festival de Música de Korsholm, Finlandia, on van ser Orquestra en Residència durant tres anys. També han actuat vàries vegades als festivals de Umea (Suècia), Seattle (EE.UU.) i Tuscan Sun, a Cortona. Han participat en nombrosos festivals, destacant els de Schleswig Holstein, Menuhin de Gstaad, Pau Casals de Prades, Serenates de Palma, d’Estiu de Ciutadella i Jornades de Piano Ciutat d’Oviedo. Durant l’hivern la NES actua als principals teatres i sales del mon.

Amb la NES han actuat solistes de renom internacional, entre els que cal mencionar a Barbara Hendricks, Michel Dalberto, Bella Davidovich, Vladimir Feltsman, Nelson Freire, Olli Mustonen, Jean-Claude Pennetier, David Geringas, Antonio Meneses, Truls Mork, etc.

La finalitat principal de Dmitry Sitkovetsky amb aquesta orquestra és donar a conèixer el repertori de cambra per mitjà de la transcripció d’obres magistrals, donant-lis una nova dimensió per tal de fer-les arribar a la major audiencia posible. Actualment tenen dins el seu repertori més de vinticinc transcripcions d’obres, que van des de Bach fins Wolf, Shostakovich i Schnittke. La transcripció feta per Sitkovetsky de les «Variacions Goldberg» de Bach per orquestra de corda, enregistrada en CD per Warner Classics Nonesuch va tenir una fantàstica acollida per part del públic i la crítica. Es va col·locar entre els Top 10 dels Clàssics de la Revista Billboard durant moltes setmanes des de la seva aparició als Estats Units.


DMITRY SITKOVETSKY, violí i director

Dmitry Sitkovetsky

Fill del famós violinista Julian Sitkovetsky i de la gran pianista Bella Davidovich, Dmitry va estudiar al Conservatori de Moscou i a partir de 1977, quan va emigrar, a la Juilliard School de Nova York. Ja en l’any 1979 va guanyar el Primer Premi del Concurs Fritz Kreisler de Viena.

Dmitry Sitkovetsky té un ample repertori de concerts amb orquestra, fet que li ha permès actuar amb moltes de les orquestres més importants del món. També ha desenrotllat una gran carrera com director, que va començar quan va fundar la seva pròpia orquestra de cambra, la NES Chamber orchestra, formada per reconeguts musics internacionals com Barbara Hendricks, Bella Davidovich, Truls Mörk, Sergei Nakariakov, entre d’altres. També ha dirigit altres orquestres importants i des de 1996 fins el 2001 fou Director Titular i Artístic de l’Orquestra Simfònica de l’Ulster. La temporada 2002-03 va ser principal Director Convidat de l’Orquestra de l’Estat de Rússia i la temporada següent fou nombrat director musical de l’orquestra Simfònica de Greensboro.

Com director i solista ha actuat amb nombroses orquestres, destacant l’Academy of St. Martin in the Fields, la Filharmònica de la BBC, les orquestres de Stuttgart i Munich i les Simfòniques de San Francisco i St. Louis. També actua soviet en recital juntament amb artistas de la talla de Bella Davidovich, Martha Argerich, Michel Dalberto, Pavel Gililov i David Geringas.

Són nombrosos els enregistraments que ha fet Sitkovetsky, destacant els principals concerts per violí (Bartok, Shostakovich i Prokofiev), i música de cambra de Bach, Brahms, Schubert, Grieg, Ravel, Debussy i Janacek. Darrerament mostra una predilecció per l’enregistrament de música contemporània,com ho demostra la seva darrera gravació amb obres per violí i piano de Rodion Shchedrin. També ha estrenat els concerts per violí de John Casken i Krzystof Meyer, composats per a ell.

Fa 20 anys, al Festival Korsholm, va interpretar per primera vegada la seva transcripció per trio de cordes de les Variacions Goldberg de Bach, d’ençà ha fet més de 25 transcripcions, la majoria per orquestra de corda, d’obres de Haydn, Beethoven, Brahms, Tchaikovsky, Shostakovich i Schnittke.

Programa

primera part
DIVERTIMENT per a cordes en Si b Major KV 137

Andante Allegro di molto
Allegro assai

Wolfgang Amadeus MOZART
(1756-1791)
CONCERT per a violí en Sol Major Hob. VIIA.4

Allegro moderato
Adagio
Allegro

Joseph HAYDN
(1732-1809)
segona part
SIMFONIA en Fa Major Op.73

Allegretto
Moderato con moto
Allegro con troppo
Adagio
Moderato

Dmitri SHOSTAKOVICH
(1906-1975)

Preu de les entrades

PúblicSocis
Numerada2010
Sense numerar1510