Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social Sa Nostra
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

TRIO LIGORIO-ORPELLA-MOR

Dilluns 24 de maig de 2004 a les 20:45

Sala d'actes del Centre Social “Sa Nostra” (Camí de Maó, 9)

CONCERT PÚBLIC I GRATUÏT

Presentació

Joan Orpella, José Mor i Daniel Ligorio

Daniel Ligorio, piano
Joan Orpella, violí
José Mor, violoncel

El Trio Ligorio-Orpella-Mor és una de les formacions, emergents d'una nova generació de músics del nostre país, que desperta més expectativa i interès tant per part del públic com de promotors i agents. Tot i compaginant les seves activitats concertístiques individuals amb la música de cambra, han trobat en el repertori per trio amb piano des del classicisme fins al s. XXI, una afinitat musical i sonora personalitzada poc habitual en l'àmbit cambrístic nacional.

En els dos anys de trajectòria musical han realitzat nombrosos concerts arreu del país i en properes dates tenen pendents gires per l'estranger. Cal destacar interpretacions com la del Palau de la Música Catalana, la del festival internacional de Vilabertran, o la del cicle monogràfic que el auditori Enric Granados els va destinar sota el nom de "El Trio a Través del Temps", totes elles especialment reconegudes per la crítica i premsa especialitzada.

Entre els seus projectes més immediats està el de fer un enregistrament d'obres de compositors catalans. També té programat d'interpretar arreu d'Europa un monogràfic de compositors del nostre país i, en els quals, s'estrenarà una obra d'un compositor jove escrita expressament per l'ocasió.

Al 2003 guanyaren el primer premi del concurs nacional Paper de Música de Capellades.


DANIEL LIGORIO, piano

Nascut a Martorell al 1975, va finalitzar als 19 anys el Grau Superior de Piano i Música de Cambra al Conservatori Superior de Música de Barcelona amb el catedràtic Miquel Farré, havent obtingut matrícula d'honor de piano en tots els cursos i el Premi d'honor de piano de Grau superior. Al 1998 obté al Royal College of Music de Londres el Advanced Postgraduate of Performance amb el catedràtic Yonty Solomon.

Als 9 anys aconsegueix el primer premi en el concurs de Joventuts Musicals de Vilafranca del Penedès, al que li seguirien, entre altres, els premis dels concursos de nivell nacional "Piano Royale", "Infanta Cristina", "Ciutat de Manresa", "Diploma d'Honor categoria Sènior del Concurs internacional Maria Canals", concurs de beques d'estudis "Fundació Sofia Puche", "Fundació Yamaha", el primer premi del "Concurs permanent de Joventuts Musicals d'Espanya" i del "Primer Palau" de Barcelona. A l'any 1988 va ser seleccionat per a representar a Espanya al concert de l'UER. Duran la seva estada a Londres obté els premis "Quilter piano Prize", "Kendall Taylor Beethoven Piano Prize" i "Hopkinson Gold Medal & Sidney & Peggy Shimmin Piano Prize".

Ha realitzat concerts d'ençà dels 12 anys a Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Anglaterra, Bèlgica i Bulgària, participa als Festivals Internacionals de Música de Granada, Peralada, Cadaqués i Torroella de Montgrí, efectuant gires i concerts amb l'orquestra txeca Archi?Bohemi, amb el "Quartet de Praga" i amb l'Orquestra de l'Empordà. Alguns dels seus concerts han estat enregistrats per la TVE, TVC i la RAI, Al 1999 enregistra el seu primer CD amb obres de Liszt i Bartok.

D'ençà que al 1993 va estar seleccionat com a solista de la Jove Orquestra Simfònica de Catalunya sota la direcció de Josep Pons i desprès del seu debut al Auditorio Nacional de Madrid amb l'Orquestra Simfònica de RTVE, ha realitzat actuacions amb les millors orquestres nacionals, destacant els concerts al Palau de la Música de Barcelona amb l'Orquestra Nacional de Catalunya, al Teatro de la Maestranza de Sevilla amb la Orquesta Sinfónica de Sevilla, al Auditorio Manuel de Falla amb la Sinfónica de Granada i al Teatro Gayarre de Pamplona amb la Orquesta Pablo Sarasate, totes elles amb gran èxit per part de la crítica especialitzada. Al 1998 inaugura davant de SS.MM els Reis d'Espanya el Festival homenatge a F. García Lorca al Auditorio de Música de Granada.


JOAN ORPELLA, violí

Nascut a Barcelona, a l'edat de deu anys va entrar al Conservatori Professional de Música de Badalona, on va cursar el grau elemental de violí amb el professor Jordi Cervelló. El 1991 es traslladar amb una beca a la Purcell School de Londres on va cursar el Grau Mig, com a estudiant privat del professor Rodney Friend. L'any 1993 va rebre una beca per continuar els estudis amb R. Friend al Royal College of Music de Londres, on el 1997 va obtenir el Bachelor of Music (Hons, violí) amb la màxima qualificació. Recentment a acabat un Performer Diploma a la Universitat de Indiana (Bloomington), EEUU, estudiant amb el professor Mauricio Fuks.

Ha rebut premis al Concurs Germans Claret (1er Premi, 1989), Premi Guivier (concedit per la Purcell School el 1993), Percy and Dorothy Coates (Royal College of Music, 1995), Martin Musical Scholarship (Londres, 1993 i 1994), Craxton Trust Award (Londres, 1995), Nina Neal Scholarship (EEUU, 1997), i Fundació R. Parramon (2000); i beques: Amics de la Música del Cercle Artístic del Liceu de Barcelona, Purcell School, Royal College of Music, Ministerio de Educación y Cultura, Generalitat de Catalunya, i de la Fundació “la Caixa”.

Ha realitzat classes i masterclasses amb violinistes i músics de renom internacional com Silvia Rosenberg, Igor Oistrakh, William Pleeth, Peter Frankl, Hu Kun, Camilla Wicks, Henry Kowalski, James Dunham, Earl Carlyss… i concerts a Espanya, França, Anglaterra, Portugal i EEUU. També ha gravat per RNE, Catalunya Ràdio, Ràdio Clàssica i TV3.


JOSÉ MOR, violoncel

José Mor (Godella, València, 1976) estudia en el Conservatori Superior de Música "Joaquin Rodrigo" de València, on obté el títol de Professor Superior de Violoncel. Entre 1992 i 1998 estudia amb Lluís Claret a l'Escola de Música de Barcelona. Actualment estudia a Londres amb Charles Tunnell, violoncel·lista principal de l'English Chamber Orchestra, a més de comptar sempre amb l'assessorament de D. Vicente Costa Cortell.

Paral·lelament, ha realitzat cursos de perfeccionament amb Pedro Corostola, Radu Aldulescu, Martti Roussi, Lluís Claret, Bernard Greenhouse, Charles Tunnell i Frans Helmerson.

Ha estat membre de la Joven Orquesta del Mediterráneo (OJM) i (JONDE), on ha sigut primer violoncel·lista.

Ha col·laborat amb diverses orquestres i grups instrumentals de València i amb l'Orquestra de València.

Ha estat guardonat amb diversos premis entre els que destaquen: en 1995 el Primer Premi en la VIII edició del Concurs "Germans Claret"; en 1997 la Menció Honorífica en el cicle "El Primer Palau", en el Palau de la Música de Barcelona amb el Trío Kronos; en 1998 el Primer Premi en la modalitat de corda del Concurs Permanent de Joves Intèrprets de Joventuts Musicals d'Espanya, celebrat a Sabadell; i en 2000 el Primer Premi del IV Concurs de Joves Intèrprets "Ciudad de Xativa".

El gener de 2001 ha actuat amb la JONDE com a solista interpretant el Concert per a Violoncel i Orquestra d'Enric Casals a l'Auditori de Saragossa, i el mes d'abril a Barcelona amb concert de Schumann amb l'Orquestra del Segle XXI de Barcelona.

Actualment es membre de la OBC.

Programa

primera part
TRIO per a violoncel, violí i piano

Moderee
Lent
Adagio

Robert GERHARD
(1896-1970)
TRIO en Sol Major

Moderato
Scherzo
Andante
Allegro molto

Claude DEBUSSY
(1862-1918)
segona part
TRIO en Do Major

Allegro
Scherzo
Adagio
Presto

Enrique GRANADOS
(1867-1916)