Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

QUARTETTO DAVID

Dilluns 19 de juliol de 2004 a les 21:30

Claustre del Seminari (Carrer del Seminari)

Presentació

Mauro Loguercio, violí — Gabriele Baffero, violí
Antoni Leofreddi, viola — Marco Decimo, violoncel

Quartetto David

«Schubert no podria ésser interpretat amb una major passió romàntica i llibertat de fraseig» - Corriere della Sera

«Un impetuós Beethoven, una unió exemplar de so i inspiració i una vitalitat increïblement musical» - La Repubblica

«Un concert intens, un so fascinant i amb un profund sentit de la comunicació...» - Il Giornale

«...un talent absolutament transcendent» - Répertoire

El quartet es forma el 1994 amb quatre músics amb experiències musicals i escoles semblants, que ja abans tocaven com a solistes per a les orquestres més prestigioses: Berlin Philharmonic, Queen Elisabeth Hall, S. Cecilia de Roma així com a grups de cambra amb Nikita Magalof, Maria Joao Pires, Antonio Meneses, Bruno Canino, Tamas Vasary, Salvatore Accardo, Rocco Filippini, Franco Petracchi, Sigfried Palm o Astor Piazzolla.

El Quartetto David va debutar fa un temps al Berlin Philarmonic i és quartet resident de la Universitat de Pisa.

Han tocat per a les productores italianes més importants i també al Regne Unit, Suècia, Suïssa, França, Turquia, Espanya, Eslovènia, Croàcia, Argentina, Xile, Uruguai, Paraguai i Brasil.

Han enregistrat pel segell BIS l'obra completa de Cherubini en tres CDs així com les obres completes per a quartet de Puccini i Verdi.

Mauro Loguercio toca un violí «Pietro Guarneri» (Venècia, 1724)
Gabriele Baffero toca un violí «Andrea Guarneri» (Cremona, 1689)
Antonio Leofreddi toca una viola «Ferdinando Garimberti» (Milà, 1970)
Marco Decimo toca un violoncel «Joseph Charotte» (París, 1830)

Web oficial

Programa

primera part
DE LES 5 PECES per a quartet de corda Op. 34 (1920)

Preludi: Allegro vivace e barbaro
Ninna-nanna: Tempo di Berceuse (Andantino dolcemente mosso)
Valse ridicule: Tempo di Valzer grazioso

Alfredo CASELLA
(1883-1947)
QUARTET n. 2 en Do Major Op. 36 (1945)

Allegro calmo senze rigore
Vivace
Chacony

Benjamin BRITTEN
(1913-1976)
segona part
QUARTET n. 9 en Do Major (1806)

Introduzione: Andante con moto. Allegro vivace
Andante con moto quasi allegretto
Menuetto gracioso
Allegro molto

Ludwig Van BEETHOVEN
(1770-1827)

Preu de les entrades

PúblicSocis
Numerada158
Sense numerar108

Crònica

El Quartetto David impressiona al públic amb la seva actuació

Quartetto David

El Quartetto David, integrat per Mauro Loguercio (violí I), Gabriele Baffero (violí II), Antonio Leofreddi (viola) i Marco Decimo (violoncel), va actuar dilluns passat al claustre del Seminari, oferint un excel·lent concert. Per a aquesta quarta audició, presentada per Joventuts Musicals de Ciutadella, el públic va assistir amb més afluència, així com expressava Andreu Torres abans del concert.

El programa, compost de dues parts ben diferents, presentava obres de compositors com Alfredo Casella, autor italià dedicat especialment a la difusió de la música contemporània, i de Benjamin Britten per a la primera part De les cinc peces per a quartet de corda, Op. 34 (1920) va ser l'obra encarregada d'obrir el concert. Les primeres notes del preludi, ràpides i vivíssimes, emprenien el camí cap a un món ple de noves sonoritats, ple de caràcter i vitalitat. Fent ús d'un llenguatge plenament contemporani, el compositor ens envolta en un marc de notes on el ritme intens, accentuat pel spicatto, mantenia l'atenció dels espectadors. Ninna-nanna i Valse ridicule, acabaven aquesta obra «simpàtica», on Casella cercava arribar al públic donant un aire de comicitat, a vegades quasi sarcàstic, a la seva música. Cadascun dels membres del quartet evidencià una gran qualitat interpretativa i una musicalitat extraordinària.

L'obra de Benjamin Britten, Quartet núm 2, en DO major, Op. 36 (1945), continuava el concert envoltant el públic d'una música rica en dissonàncies i, fins i tot, intimista en molts moments, on els músics tenien cura amb detall el frasseig musical, en especial l'Allegro calmo senza rigore. Els moviments Vivace i Chacony, possiblement el moviment més llarg de tot el concert i on el compositor desenvolupa al màxim la seva creativitat, seguien la interpretació de Britten. Cal destacar la gran conjunció entre els membres del quartet, duent al màxim nivell l'essència cambrística. En definitiva, una obra molt interessant, viva, amb canvis de color i perfilats matisos.

Quartetto David

El Quartet núm. 9 en Do major encetava la segona part. Mai el jardí del Claustre havia experimentat tant a prop una interpretació tant celestial de Beethoven. La increïble musicalitat, i una força expressiva exquisida, regalaven al públic moments de profunda comunicació i intensa gratificació. Aquesta obra del 1806 posa de manifest la maduresa artística d'aquest compositor vers la resta de congeneracionals.

En resum, un concert on el públic va poder gaudir d'una molt acurada interpretació d'aquests quatre músics, en lletres majúscules. Després de calorosos aplaudiments van interpretar, de Bis, l'Adagio (primer moviment) del quartet escrit expressament per a ells del compositor català Jordi Cervelló.

El festival s’acomiada així, fins el proper dilluns 26 de juliol, en que tindrà lloc l'actuació dels Alia Musica i «El cant espiritual jueu-espanyol».

Joan Mesquida / Marta Rodríguez