Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

NIKOLA TANASKOVIC, acordió

Dilluns 30 de març de 2015 a les 20:30

IES Josep Maria Quadrado (Carrer Mallorca, 65)

CONCERT PÚBLIC I GRATUÏT

Presentació

Nikola Tanaskovic

Considerat com l’acordionista jove més prometedor de l’escena internacional, Nikola Tanaskovic aconsegueix una carrera internacional inigualable gràcies als més de quaranta guardons obtinguts en concursos d’àmbit internacional i nacional, entre els quals cal destacar el Primer Premi en la 51º Internationaler Akkordeonwettbewerb Klingenthal (Alemanya). Primer Premi i premi per a la millor interpretació d’obra obligada i premi especial del públic a la 16º Certamen internacional d’acordió Arrasate Hiria (País Basc), Primer Premi en la 58º Trophee Mundial de L’Acordeon (Sarajevo, Bòsnia i Hercegovina), Primer Premi en la 32º International Accordion Competition (Pula, Croàcia), Primer Premi en la 15º International Accordion Competition (Sanok, Polònia), Primer Premi en el 78è Concurs Permanent de Joves Intèrprets de JJMM (Girona), etc.

Comença la seva formació a l’Escola de Música «Isidor Bajic» de Novi Sad (Sèrbia) amb la professora Res Vjestica. Pels seus mèrits, tant el govern de Vojvodina com el govern de Sèrbia li concedeixen Premis Especials en reconeixement a l’èxit i divulgació del seu talent.

Continua la seva formació acadèmica en el Conservatori Superior de Música del País Basc «Musikene» de la mà del professor Iñaki Alberdi. Per complementar la seva formació, participa en Masterclasses dels professors més importants de les diferents escoles internacionals com Janne Rattya (Finlàndia), Mika Väyrynen (Finlàndia), Alexey Artemyev (Rússia), Yuri Shishkin (Rússia), Elsbeth Moser (Alemanya), Tibor Ratz (Eslovàquia), Vojin Vasovic (Sèrbia).

Ha realitzat gires i concerts a Alemanya, Xina, Hongria, Sèrbia, Lituània, Polònia, Itàlia, Eslovàquia, Croàcia, República Txeca i Espanya. També ha actuat en els festivals com Quinzena Musical de Sant Sebastià a Sant Sebastià, Espanya; Kragujevac International Accordion Festival a Kragujevac, Sèrbia; Accordion Festival a Palanga, Lituània; Nomus Festival a Novi Sad, Sèrbia; The Second International Accordion Festival a Pequín; Música en diumenge i Concert de Migdia per la Fundació Juan March, Madrid.

Participa com a solista amb la Jove Orquestra de Cambra de Vojvodina (Sèrbia) de la mà del director Caba Zima, i sota la direcció de Stefan Fraas amb la Vogtland Philharmonie Greiz / Reichenbach (Alemanya).

La seva carrera i particular visió de la interpretació l’han portat a col·laborar amb compositors com Sofia Gubaidulina, Jesús Torres, Ramon Lazkano, Felix Ibarrondo, Fabià Santcovsky, Svetozar Sasa Kovacevic, Aitor Furundarena i Francisco José Ríos.

En les seves múltiples actuacions demostra el seu compromís amb la música actual, estrenant obres com la Fantasia sobre un tema hongarès per acordió sol i en versió per a acordió solista i orquestra de corda, del compositor Svetozar Sasa Kovacevic, Desert i Oasis per a acordió i clarinet del compositor Fabià Santcovsky, Jalkin2 per a quartet d’acordions del compositor Ramon Lazkano i Quartet IIIB per a quartet d’acordions del compositor Stefano Bonilauri.

La Fundació Paper de Música de Barcelona, ​​edita la gravació en directe de Concert d’Hivern i sota el segell discogràfic de Musikene, el disc Akordeoi Klasikoa amb l’Ensemble Geosinfonía i amb Iñaki Alberdi. Al costat del Trio Arbós grava per a RTVE Contes d’Andersen de Jesús Torres i amb l’Orquestra Simfònica de RTVE realitza l’enregistrament de l’obra Izarbil per al CD monogràfic del compositor Félix Ibarrondo.

Web oficial

Programa

De Profundis Sofia GUBAIDULINA
(1931)
Partita núm. 6 en Mi menor, BWV 830

Toccata
Allemande
Courante
Air
Sarabande
Tempo di Gavotta

Johann Sebastian BACH
(1685-1750)
12 variacions sobre «Ah, vous dirais-je, maman!» K265/300e Wolfgang Amadeus MOZART
(1756-1791)
Doce Danzas Españolas (c. 1890)

II. Oriental

Enrique GRANADOS
(1867-1916)