Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

ORQUESTRA DE CAMBRA ILLA DE MENORCA

Dimarts 5 d’agost de 2014 a les 21:30

Església del Socors (Carrer del Seminari)

Presentació

L’Orquestra de Cambra Illa de Menorca presenta dos concerts de Bach per a dos teclats, repertori difícil d’escoltar en viu en l’actualitat i que ens transportarà a l’ambient altament cultivat del Leipzig de començaments del s.XVIII. Completen el concert dues simfonies del repertori clàssic, de tots prou conegudes, però sempre captivadores de l’atenció un cop sentim els primers compassos. Tot sota la direcció musical de l’expressiva i enèrgica violinista Farran James.

Emili Brugalla i Vesko Stambolov

EMILI BRUGALLA, piano

Emili Brugalla es diplomà al Conservatori Superior de Música del Liceu. Estudià posteriorment amb Eulàlia Solé i amb personalitats com Bruno Canino i més endavant amb Maria Curcio i Maria Joao Pires. Ha actuat a molts festivals: Internacional de Música de Granada, Perelada, Torroella de Montgrí, Santander, Pau Casals del Vendrell, Quinzena Musical de San Sebastià, temporada 1996 de l’Auditori Nacional de Madrid, etc. Així mateix, la seva actuació ha estat sol·licitada a països tan diversos com ara Itàlia, França, Bélgica, Alemanya, Brasil, Anglaterra, Perú, Argentina, Puerto Rico, Finlàndia, Xina i Japó. Des de l’any 1998 és membre fundador del Trio Kandinsky. Ha enregistrat nombrosos CD, entre els quals la Integral de Danses Españolas de Granados (Mà de Guido), Trios de Brahms i Clara Schumann (Columna Música), obra de cambra de Joan Guinjoan i Xavier Montsalvatge (ColumnaMúsica) i el primer enregistrament de les Variacions per orquestra de Joaquim Serra (Naxos).


VESKO STAMBOLOV, piano

Vesko Stambolov, com un dels solistes més desitjats de Bulgària, ha treballat amb la totalitat de les orquestres d’aquest país en uns 200 concerts. El seu repertori inclou 30 concerts per a piano i orquestra, incluint els dos de Chopin, Schumann, Grieg, Txaikovski núm. 1, Ravel (Sol Major), Rachmaninov (3er), Prokofiev (3r), Shostakovitch (1r), entre altres. Ha ofert nombrosos recitals en països europeus, asiàtics i africans. L’ any 2010 fa el seu debut al Musikverein de Vienna, amb un recital integrament dedicat a J.S. Bach. Grand Prix i Premi Especial de la Societat «Chopin» de Paris en el «Albert Roussel» de Sofia, Primers premis en els concursos «S. Rachmaninov», «Clasica vienesa», etc. Ha enregistrat nombrosos CD, entre ells 3 amb la integral dels concerts de Bach i els 2 concerts de Chopin pel segell discogràfic alemany Meta Records.


FARRAN JAMES, violí concertino i directora

Farran James

Farran James va començar a estudiar violí als tres anys a la seva ciutat natal, Vancouver (Canadà) i va completar els seus estudis a la State University of New York ia la Juilliard School of New York amb Joel Smirnoff (primer violí del Juilliard String Quartet) i Joyce Robbins (deixeble del famós pedagog Ivan Galamian). Als 16 anys d’edat comença la seva carrera professional en diversos grups internacionals com la Metamorphosen Chamber Ensemble (Harvard), Les Violons du Roy (Quebec) i la Montreal Chamber Orchestra.

Trasllada la seva residència a Europa on fa quinze anys va començar a treballar amb grups i orquestres de música antiga com a concertino d’Al Ayre Español i el Bach Consort Wien, o com a primer violí de La Tempesta i el Quartet Albada. Farran James toca assíduament en els més prestigiosos teatres i auditoris europeus com el Musikverein de Viena, al Theatre des Champs-Elysees de París, el Concertgebow d’Amsterdam, i la Filharmònica de Berlín (on va actuar en el debut de l’orquestra Al Ayre Español el 2012). A més ha estat convidada per destacades agrupacions i directors com Jordi Savall, Ottavio Dantone, Monica Huggett, Pau Valetti (Cafe Zimmerman), Skip Sempere (Capriccio Stavagante), Alfredo Bernardini o Gabriel Garrido. Així mateix, ha estat convidada a dirigir l’Orquestra de Cambra de Granollers, l’Orquestra de Cambra de Menorca, l’Orquestra barroca del Festival Parry Sound i l’Orquestra Barroca de Sevilla.

Entre els seus enregistraments destaquen les realitzades com a concertino i violí principal de diversos grups i orquestres per als segells Harmonia Mundi, Ambroisie, Naive, Challenge, Sony i Arsis. Cal subratllar l’últim enregistrament el 2012 realizadacon Al Ayre Español com a concertino "Handel s Memories", una selecció dels Grand Concertos Opus 6 de George Frederic Handel per al segell holandès Challenge Records que ha obtingut un gran èxit de públic i crítiques a Espanya, Alemanya i Holanda al llarg del passat any.

A més de la seva activitat en el repertori musical clàssic, Farran James desenvolupa una intensa activitat concertística en els terrenys de la improvisació, així com altres tècniques i estils musicals. Destaquen les seves col·laboracions amb la cantant de flamenc Mayte Martin, el duo lyre amb Luis Paniagua, així com el grup vocal de cant difònic MuOM.

Farran James toca amb un violí Johannes Cuypers construït el 1790.

Programa

primera part
Concert per a dos pianos en Do menor, BWV 1060

I. Allegro
II. Adagio
III. Allegro

Johann Sebastian BACH
(1685-1750)
Concert per a dos pianos en Do menor, BWV 1062

I. Vivace
II. Largo ma non tanto
III. Allegro assai

"
segona part
Simfonia núm. 49 en Fa menor Hob I:49 «La Passió»

I. Adagio
II. Allegro di molto
III. Menuet e Trio
IV. Presto

Joseph HAYDN
(1732-1809)
Simfonia núm. 29 en La major K. 201

I. Allegro moderato
II. Andante
III. Menuetto: Allegretto-Trio
IV. Allegro con spirito

Wolfgang Amadeus MOZART
(1756-1791)

Preu de les entrades

PúblicSocis
Numerada2520
Sense numerar2020