Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

Dersu Uzala (el cazador)

PosterTítol original:Dersu Uzala
País:U.R.S.S., Japó (1975)
Durada:144 minuts
Direcció:Akira Kurosawa
Guió:Vladimir Arsenyev, Akira Kurosawa
Música original:Isaak Shvarts
Fotografia:Fyodor Dobronravov, Asakazu Nakai
Intèrprets:Maksim Munzuk, Yuri Solomin, Svetlana Danilchenko, Dmitri Korshikov, Suimenkul Chokmorov, etc.
Projeccions:Dimecres 12 de maig de 2010 a les 20:45
Dijous 13 de maig de 2010 a les 20:45
Teatre de Calós

Ressenya

Sessió emmarcada dins el cicle commemoratiu del 50 aniversari del CineClub Ciutadella. Aquest film va ser originalment projectat al CineClub el 31 de maig de 1978.


Memorable i preciosa adaptació de dos llibres de Vladimir Arseniev sobre la peculiar relació entre un capità rus i un caçador mongol que vindria a personificar un esperit pur en el sentit rousseaunià. El nucli del relat és format per la relació quasi simbiòtica entre aquest personatge i la naturalesa observada amb admiració i enveja pel seu amic, que personifica el prototipus d’intel·lectual. El classicisme del film es manifesta tant en la seva moral com en la seva estètica.

Kurosawa estableix una dialèctica, que el relacionaria directament amb F.W. Murnau, entre el camp i la ciutat, i que el permetrà desenvolupar un discurs, en el qual s’evidencia el caràcter destructor de la civilització i en el que s’aposta, amb convicció, la imprescindible necessitat de conviure en harmonia amb la naturalesa. Discursos i ideologies a part, Dersu Uzala (el cazador) ha de ser considerada com una vertadera emoció cinematogràfica, farcida de nostàlgia i amargor, però presidida, sobretot, per un homenatge a l’amistat entre dos homes contraposats. Autèntica lliçó de tolerància i respecte per part del mestre japonès.