Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

Souvenirs

PosterPaís:Israel (2006)
Durada:75 minuts
Direcció:Shahar Cohen, Halil Efrat
Guió:Shahar Cohen
Música:Shai Bachar
Fotografia:Tomer Shani
Projeccions:Dimarts 23 de setembre de 2008 a les 20:30

Ressenya

Després d’acabar els seus estudis a l’escola de cinema, el director israelià Shahar Cohen, de 36 anys, es troba a l’atur. És aleshores quan Sleiman, el seu pare, un estricte iemenita de 82 anys, li proposa que faci una pel·lícula sobre la Brigada Jueva en la qual ell va servir durant la Segona Guerra Mundial, quan era jove. D’entrada Shahar no està gaire entusiasmat amb aquesta idea fins que, en una trobada amb altres veterans de la Brigada, s’assabenta que pot tenir un germà o una germana perdut que el seu pare va deixar enrere com a «souvenir», una tònica generalitzada entre els soldats desplaçats. Pel que sembla, en aquells temps, Sleiman va tenir relacions amb dues noies alemanyes que creu que va deixar embarassades.

A partir d’aquí, Sleiman i Shahar emprenen un viatge amb cotxe i, seguint la pista de les brigades jueves, partiran d’Israel, travessaran Itàlia i Alemanya i finalitzaran el seu trajecte a Holanda. Al llarg de l’aventura, pare i fill riuen, discuteixen i van apropant-se l’un a l’altre com mai ho havien fet abans. L’objectiu del viatge es converteix en una excusa que acabarà aportant coses molt més emocionants per a en Shahar del que ell es pensa. L’interès inicial del viatge acaba derivant en un coneixement més profund de l’heroi de la seva infantesa i el pare crític dels últims anys.

El resultat: una road movie farcida de simpatia i moments emocionants, intercalada amb material d’arxiu que revela, a més, la memòria històrica de molts joves idealistes i coratjosos que varen deixar la seva terra natal per participar en una guerra que ha canviat el curs de la humanitat. Amb humor i humanitat, la pel·lícula planteja la complexa relació entre pare i fill traient a la llum la universal contradicció entre el mite del soldat valent i la crua realitat, així com entre el record personal i la veritat històrica.