Joventuts Musicals de Ciutadella



AMB EL SUPORT DE

Ajuntament de Ciutadella de Menorca

Consell Insular de Menorca

Govern de les Illes Balears

Fundació Sa Nostra

Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música
XAVIER MONTSALVATGE
President d'Honor del Jurat
Xavier MontsalvatgeXavier Montsalvatge (Girona 1912 - Barcelona 2002) pertany a l'anomenada "generació perduda" a mig camí entre la dels compositors "de la República" i la actual. Obtingué el seu primer èxit en la dècada dels 40 amb Cinc cançons negres, que segueixen divulgant-se internacionalment i marquen un punt de partida post-nacionalista, que derivà cap a un estil qualificat de "antillanista", perceptible en el seu Quartet Indià (1952) i en el Concert Breu per a piano i orquestra, dedicat a Alicia de Larrocha, que l'ha interpretat en nombroses ocasions arreu del mon, i que marca el inici cap a normes més abstractes i lliures. Això es mostra en obres com la Sonatine pour Yvette, amb influència impressionista, o aproximacions a recursos serials entre els que destaquen Cinc invocacions al Crucificat (1969), Laberint (1971) i la Sonata concertante, per a violoncel i piano (1972).

De la seva producció posterior, d'un cert eclecticisme, destaca el Concerto capriccio (1975), per a arpa i orquestra, el Concert d'Albayzin (1978), per a clavecí i orquestra, o la Fantasia per a guitarra i arpa (1984), Sortilegis i Bric a Brac (1992). A part de la seva producció cambrística i vocal, obté gran èxit amb l'estrema a Cadaqués, Festival de Peralada i Conca, de la seva tercera òpera Babel 46 "Folia Daliniana" (1995), Cinc epigrames de Manolo Hugue, per a cor, Quatre diàlegs amb el piano (1996), Eurofanfàrria (1998).

Xavier Montsalvatge fou distingit Dr. Honoris Causa de la Universitat Autònoma de Barcelona (1985) i nomenat Chevalier de l'Ordre des Arts et des Letters por el Gobierno francés (1969). Fou Acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi de Catalunya i de la de San Fernando de Madrid, i també de la societat Chopin de Varsòvia i membre de la Hispanic Society of America, de Nova York. El Ministeri de Cultura li atorgà la Medalla de Plata al Mèrit en les Belles Arts (1975) i la Medalla d'Or (1992). Li va ser concedit el Premi Nacional de Música (1985) i la Medalla d'Or de la Ciutat, atorgada per l'Ajuntament de Barcelona. Destaquem, a més, el II Premi Iberoamericà de la Música "Tomás Luis de Victoria" (1998).

La música de Xavier Montsalvatge es troba en més de 60 enregistraments, moltes d'elles monogràfiques. El seu catàleg supera el centenar d'obres i ha estat programat en 21 països del mon; algunes de les seves composicions han estat estrenades per notables intèrprets com Victòria dels Àngels, Montserrat Caballé, Teresa Berganza, Alicia de Larrocha, Jean-Pierre Rampal, Narciso Yepes, etc.