Joventuts Musicals de Ciutadella
AMB EL SUPORT DE
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Consell Insular de Menorca
Govern de les Illes Balears
Obra social “Sa Nostra”
Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música

Elephant

PosterPaís:EEUU (2003)
Durada:81 minuts
Direcció:Gus Van Sant
Guió:Gus Van Sant
Música:-
Fotografia:Harris Savides
Intèrprets:Alex Frost, Eric Deulen, John Robinson, Elias McConnell, Jordan Taylor, Carrie Finklea, Nicole George, etc.
Projeccions:Dimecres 7 d’abril de 2004 a les 20:45
Dijous 8 d’abril de 2004 a les 20:45
Teatre Municipal d’Es Born

Ressenya

Davant les respostes sociològiques, econòmiques i polítiques que Michael Moore ofereix a tall de tesi, producte d'una recerca documental de vocació didàctica (BOWLING FOR COLUMBINE), l'aproximació de Gus Van Sant a l'enigma aterrador que oculta la massacre d'escolars d'un institut americà, perpetrada per dos alumnes del centre, tan sols ofereix dades per a la reflexió i motius per a la perplexitat. Ni ombra de raons explicatives o reconfortants per alimentar la bona consciència d'espectadors progressistes. Ni rastre de consideracions moralistes a les quals arrapar-se. Ni un esbós, tan sols, per tant, de qualsevol dramatúrgia interessada a relacionar els efectes amb llurs causes.

L'apropament que ens ofereix la indagació de Van Sant és de caire desdramatitzador, hiperrealista i líric alhora. Les imatges són purament físiques i expositives; pur conductisme, sense cap indici de bastiment psicologista per organitzar un tramat estructural en el qual els itineraris d'Eli, Nate, Carrie, John, Brittany, Jordan, Nicole, Alex i Eric (els adolescents que integren l'ampli mostrari de personatges seleccionat pel director) s'entrecreuen, i es repeteixen també, cada cop que les trajectòries d'algun d'ells conflueix amb la d'algú altre. Així, el temps es dilata i es comprimeix, per mostrar des de diferents perspectives les trobades d'uns personatges amb altres en el decurs d'una única jornada estudiantil que desemboca en la ja coneguda tragèdia.

Filmada íntegrament a Portland (Oregon), on viu el director, en les dependències d'un institut real, durant tres úniques setmanes de rodatge, en 35 mm i en format 4:3, amb tots els alumnes interpretats per estudiants d'institut que mai no s'havien posat davant una càmera, i amb bona part dels diàlegs improvisats durant la filmació a partir de converses prèvies mantingudes per Gus Van Sant amb ells durant el procés de selecció. L'agosarada proposta de ficció que porta a dins Elephant rau sobre una arquitectura feta de llargs travelings que segueixen de manera incansable els personatges, sobre l'exploració a fons del potencial expressiu de llargues focals les quals eradiquen la profunditat de camp i sobre una posada en escena curosament despullada de qualsevol servitud costumista i situada, expressament, en la mateixa frontera de l'abstracció.

Minimalista i expressionista alhora, ELEPHANT constitueix la proposta formal i narrativa més agosarada que ha donat el cinema americà durant l'any 2003. No sembla casual que aquesta dissecció en canal de les vísceres d'un país malalt arribi a les pantalles el mateix any que ho han fet MYSTIC RIVER i DOGVILLE: altres tantes incisions que apliquen el bisturí en les ferides més sagnants que té obertes en l'actualitat la societat governada per Bush.